nederlands   english              

Info over Bali

 
Het eiland Bali ligt ten oosten van Java, gescheiden door straat Bali en beslaat een oppervlakte van 5633 km2. Het eiland is net zo groot als de provincie Noord Brabant. De internationale luchthaven is Ngurah Rai, niet ver van Denpasar, de hoofdstad van Bali. Bali telt ongeveer 3 miljoen inwoners.
Het eiland heeft een rijke flora en fauna. Er zijn veel nog veel onbedorven gebieden en sommige daarvan zijn zelfs officieel beschermd. Bali is een ideale plaats voor natuur- en cultuurliefhebbers. (vooral het noorden van Bali)

De meeste Balinezen zijn Hindoe (90%). Overal op Bali komt men animistische gebruiken en een geloof in het bovennatuurlijke tegen. De architectuur van de tempels en de dorpen weerspiegelt eeuwenouden erediensten.

Animisme en voorouderverering spelen een grote rol in het leven op Bali. De Balinese term "sekala niskala" (zichtbaar-onzichtbaar) drukt het idee uit dat de fysieke wereld doordrongen is van een geestelijke wereld. De geesten, losjes omschreven als "Goden" en "demonen", worden bijna overal geëerd met offergaven, gemaakt van bloemen en andere materialen. De onzichtbare wereld is vertegenwoordigd in tal van levendige symbolen. Voorouders hebben een goddelijke status en worden vereerd bij huis- en clantempels.

Er zijn tienduizenden tempels op Bali, de huistempels meegerekend misschien zelfs wel 200.000. Bij alle villa's staan ook een of meerdere huistempeltjes waar door de staff meerdere keren per dag word geofferd.

De heilige dagen op Bali zijn vaak aanleiding voor uitbundige festiviteiten. Ze worden bepaald aan de hand van de maankalender of de 210 dagen durende Balinese kalender. Odalan zijn jaarlijkse tempelfeesten die door de tempels op verschillende tijdstippen worden gevierd. Er vindt altijd wel ergens een tempelfeest plaats. Inwijdingsrituelen en andere religieuze feestdagen worden meestal thuis gevierd met gasten in de familietempel. Odalan en zelfs crematies zijn voor buitenstaanders toegankelijk.

Op Bali schijnt iedere dag de zon. Het aantal uren daglicht is gedurende het jaar redelijk constant aangezien Bali dicht bij de evenaar ligt. De dagen en nachten duren ongeveer even lang. Gemiddeld schijnt de zon 7 uur per dag. De temperatuur is rond de 30 graden met een vrij hoge luchtvochtigheid.

Bali staat verder bekend om zijn traditionele dans en drama, schilderkunst (Ubud), kunstnijverheid en textiel.

Bali (zeker het binnenland en noord Bali) is een eiland zonder lawaai en drukte. Er is nog tijd voor rust en ontspanning. De Balinezen staan bekend om hun pelan pelan. (rustig aan/langzaamaan) en Jam Karet (elastieke tijd) zijn bekende "gebruiken" Echter de vriendelijkheid van de Balinees is wereld beroemd.